Makro veri haftası
ABD Hazine 10 yıllık getirisi Cuma günü Mart 2019’dan bu yana en yüksek seviye olan %2,73 seviyesine çıktı ki bu oran iki hafta önce %2.15 ve bir …
ABD Hazine 10 yıllık getirisi Cuma günü Mart 2019’dan bu yana en yüksek seviye olan %2,73 seviyesine çıktı ki bu oran iki hafta önce %2.15 ve bir ay önce %1.97 idi. Uzun ve orta vadeli vadelerdeki getiriler iç içe geçmiş durumda, bu da yatırımcılar arasında bir kafa karışıklığının işareti. ABD doları endeksi daha agresif Federal’in beklentisinin de yardımıyla bir aydaki en büyük haftalık yüzde artışını kaydederken, dolar endeksi Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan 100.19’a yükseldi Buradaki ana etmen tabi ki; Fed’in Mart toplantısından geçen hafta yayınlanan tutanaklar ve “birçok” yetkilinin önümüzdeki aylarda 50 baz puanlık artışlarla oranları artırmaya hazır olduğunu göstermesi. Diğer taraftan ise; sıkılaşan merkez bankası para politikası ve artan enflasyon zemininde bir durgunluk şoku öngörülmeye devam etmesine rağmen , reel oranlar (enflasyon sonrası) hisse senedi piyasası getirilerinin oldukça altında kaldığı sürece, borsalarda bozulma görmeyi beklememekteyiz. Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’da Başkan Emmanuel Macron ile aşırı sağcı aday Marine Le Pen arasında sıkılaşan seçim yarışı ise euro üzerinde baskı yaratmıştı. Sonuç olarak güçlü doların etmenleri; jeopolitik risk, Fransa’daki seçim belirsizliği ve Fed’in faiz oranlarına yönelik giderek artan şahin görünümü. Petrol fiyatları ise üst üste ikinci haftalık düşüşünü kaydetti. IEA üye ülkeleri, önümüzdeki altı ay içinde 60 milyon varili ve Amerika Birleşik Devletleri, ABD’nin, artan enerji fiyatlarını frenlemek ve Rus petrol arzındaki düşüşü dengelemek amacıyla altı ay boyunca günde bir milyon varile eşdeğer toplam 180 milyon varil rezervlerini serbest bırakacağını açıklaması ana etmen. Bu haftanın yurtdışı gündem de; ABD Mart enflasyonu (12 Salı), ECB’nin para politikası kararı ve Mart ayındaki ABD perakende satışları (14 Perşembe) ön planda yer alırken, yurtiçinde ise ; Cari denge, Sanayi Üretimi, Para politikası kurulu faiz kararımız, Mart Merkezi Yönetim Bütçe verileri bulunmakta.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in adımları fiyat artışlarının hızını düşürse de enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yüksek kalmaya devam edeceğini söyledi. CBS’e konuşan Mester, Fed’in faiz artırımları ve diğer adımlarının, konut, araç kredilerini ve diğer kredileri daha pahalı hali getirmesinin aşırı talebin azalmasına yardım edeceğini ve fiyat baskılarını aşağı çekeceğini belirtirken, “Fed’in yüzde 2 enflasyon hedefini yakalaması zaman alacak. Enflasyon bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam edecek” diye konuştu.
Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Almanya’da ekonomik büyümenin bu yıl 2021 yılındaki yüzde 2,7’den yüzde 1,4-1,5 seviyesine gerileyeceğini savundu. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Bakan Heil, “Hala büyüyor olacağız, Ancak bu projeksiyon savaşın yayılmayacağı ve enerji arzının devam edeceği öngörülerine dayanıyor” dedi. Heil, Alman hükümetinin durumun kötüleşmesi halinde mümkün olduğunda istihdamı korumaya çalışacağını ve işten çıkarılanlara daha fazla yardım ve destek sağlayacağını da vurguladı. Uluslararası basında yer alan haberlere göre Almanya, Ukrayna’daki savaştan etkilenen şirketler için 100 milyar euronun üzerinde destek sağlamayı planlıyor.
Mobil iletişimde uygulanan ücret tarifesinde değişikliğe gidildi. BTK’nın Erişim ve Tarifeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan kurul kararına göre mobil şebekelerden yapılan yurtiçi aramalarda azami ücret 87.53 kuruştan 1.23 TL’ye yükseldi. Böylece yurtiçi aramalarda azami ücretinin dakikası son bir yılda yüzde 52.5 artmış oldu.
Mısır ve Avrupa Birliği (AB) doğalgaz konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. İtalya Başbakanı Mario Draghi bugün Cezayir’de Devlet Başkanı Abdulmecid Tebbun ile bir araya gelerek ikili konuları ve enerji arzını ile alacak.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batı’nın Moskova’yı temerrüde düşmeye zorlamaya çalışması halinde Rusya’nın buna karşı hukuki girişimlerde bulunacağını bildirdi.
AIFD, Türkiye’de ilaç fiyatlandırma sisteminin yeniden kurgulanması gerektiğini belirtiyor. Türkiye’deki ilaç pazarının yüzde 50’sini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Türkiye’de ilaç fiyatlandırma sisteminin yeniden kurgulanması gerektiğini ifade ediyor. Şubat 2020’de derneğin Yönetim Kurulu başkanlığına gelen Dr. Mete Hüsemoğlu ve derneğin Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, sektörde son yıllarda yaşananları DÜNYA’ya değerlendirdi. AIFD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu, özellikle yeni ilaçlar için fiyat düzenlemesinin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Hüsemoğlu, “EFPIA’nın 2022 raporuna göre Türkiye, Avrupa’da onay almış olan yeni ilaçların yüzde 79’una erişemiyor. Bunun nedeni fiyat politikası” dedi
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı