724Haberciniz

Sabah stratejisi

Dün de eksi bölgede kapatan ABD borsalarında kayıplar %0,5 – 1,0 arasında gerçekleşti. ABD’de iyi gelen veriler, Fed’in eylülde pas …

Sabah stratejisi
  • Gündem
  • 5 Haziran 2022 00:55
  • Sabah stratejisi için yorumlar kapalı
  • 163

Dün de eksi bölgede kapatan ABD borsalarında kayıplar %0,5 – 1,0 arasında gerçekleşti. ABD’de iyi gelen veriler, Fed’in eylülde pas geçmeyebileceğinin düşüncesini beraberinde getirirken, Dolar endeksi (DXY) günü %0,7 oranında yükselişle tamamladı. ABD on yıllık tahvil faizi de tekrar %2,90’nın üzerine çıktı. ABD kapanışlarının ardından Asya’da da bu sabah satıcılı bir görüntü var. MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında satıcılı. ABD vadelileri ise yatay. Diğer yandan, bugün gerçekleştirilecek petrol üreticileri toplantısında Suudi Arabistan’ın üretimi artırabileceği haberleri ile Brent %1,5 civarında düşerek 114 Dolar’ın altına gerilemiş durumda. Petroldeki düşüş ve ABD vadelilerindeki seyirle birlikte dün 2.569 seviyesinden kapatarak TL bazlı rekor seviyede günü tamamlayan BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Rekor seviyede kapanışının verdiği moralle endeks gün içerisinde de alıcılı bir görüntü sergileyebilir.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

  

 

     

MAKROEKONOMİ

   

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann, Euro Bölgesi’nde tüm zamanların rekor seviyesine ulaşan mayıs ayı enflasyon verisinin temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı için gerekçe oluşturduğunu belirtti.

ABD’de mayıs ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi, arz sıkıntıları, iş gücü eksikliği ve enflasyonist baskılara karşın 55,4’ten 56,1’e yükselerek büyüme bölgesinde seyretmeye devam etti.

Bunun yanında, ABD’de nisan ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı, 11,86 milyon kişi seviyesinden 11,4 milyon kişi seviyesine hafif gerilemekle birlikte, güçlü seyrini sürdürerek emek talebinin yoğun olduğuna işaret etti. JOLTS açılan iş sayısı yüksek seviyelerde bulunurken işlerinden istifa edenlerin sayısı ise 4,42 milyon kişi seviyesi ile bir önceki ayki tarihi yüksek seviyeye yakın gerçekleşti ve iş değiştirme imkanlarının yaygın olduğuna işaret etti.

Ayrıca ABD’de artan inşaat maliyetleri ve faiz oranlarının etkisiyle inşaat harcamalarının artış hızı nisanda son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa genelinde de mayıs ayına ilişkin nihai imalat PMI verileri takip edildi. Nihai verilere göre, mayısta imalat PMI’lar İngiltere hariç hafif yukarı yönlü revize edildi ve artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü. Bu kapsamda, mayısta imalat PMI’lar Almanya’da 0,1 puanlık artışla 54,8’e, Euro Bölgesi’nde 0,2 puanlık artışla 54,6’ya, Fransa’da 0,1 puanlık artışla 54,6’ya yukarı yönlü revize edilirken, İngiltere’de ise 54,6 seviyesinde yatay seyretti.

Ayrıca Kanada Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artışla %1,50 seviyesine yükseltti. Ayrıca Banka, önümüzdeki toplantıda faiz oranlarını daha da artıracağının sinyalini verdi.

Yurt içinde mayıs ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI, 49,2 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyretse de üç aydır 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesinde bulunmakta.

  • Raporda, mayısta yeni ihracat siparişlerinde son iki yılın en hızlı düşüşü gözlenirken bazı firmaların Avrupa’daki ekonomik yavaşlamaya işaret ettiği görülmekte. Öte yandan, istihdam artışının devam ettiği gözlendi.
  • Yeni ihracat siparişlerindeki zayıflık ise, girdi ve nihai ürün stok seviyelerindeki artışa neden oldu. Ayrıca tedarik zincirlerindeki aksaklıkların nisan ayına göre önemli ölçüde hafiflediği ve tedarikçi performansındaki bozulmanın Eylül 2020’den bu yana en ılımlı düzeyde kaydedildiği görüldü.
  • Anket kapsamında takip edilen 10 sektörün 7’sinde üretim artışı gözlendi ve bu sektörlerden 3’ü büyüme bölgesine yeniden geçti. En hızlı üretim artışları ise, giyim ve deri ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler sektörlerinde görüldü. Tekstil üretimi ise yatay seyrederken, makine ve metal ürünleri ve ana metal sektörlerinde yavaşlama gözlendi.


            Kaynak: TÜİK, İSO.
Ayrıca İTO tarafından mayıs ayına ilişkin fiyat endekslerini yayınladı. Buna göre, İstanbul enflasyonu bir önceki aya göre %5,84 artarken yıllık ise %87,35’e yükseldi. Mayısta perakende fiyatlarda aylık bazda kültür eğitim ve eğlence grubunda %12,15, konut grubunda %7,22, giyim grubunda %6,92, ev eşyası grubunda %6,84, gıda grubunda %4,97, ulaştırma ve haberleşme grubunda %3,79, sağlık ve kişisel bakım grubunda %3,15 artış görülürken, diğer harcamalar grubunda değişim görülmedi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 14.15’te mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı nisan ayında beklentilerin altında 247 bin kişi artmıştı. İstihdam artışının çoğunluğu salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile 202 bin kişilik istihdam artışı ile hizmet sektöründen kaynaklanmıştı. Özel sektör istihdam artışının mayısta 300 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de 28 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD’de 21 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 218 bin kişiden 210 bin kişi seviyesine gerilemiş ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etmişti.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi açıklanacak. Öncü veriye göre dayanıklı mal siparişleri nisanda aylık %0,4 artış kaydetmişti. Yatırım harcamalarının bir göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise mart ayında %1,1 artışın ardından nisanda öncü veri %0,3 oranında sınırlı artış kaydetmişti.

Öte yandan, ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Fabrika siparişleri, mart ayında %1,8 atış kaydetmiş ve sanayi üretimine ilişkin olumlu sinyal vermişti.

Ayrıca TSİ 20’de Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in konuşması takip edilecek.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Martta ÜFE, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin etkileri ve devam eden tedarik zinciri sorunları nedeniyle özellikle artan enerji maliyetlerinin etkisiyle aylık %5,3 artarken, yıllık ise %31,4’ten %36,8’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

Bunun yanında, TSİ 14’te OPEC+ Grubu Petrol ve Enerji Bakanları Toplantısı takip edilecek. Bugünkü toplantısında OPEC+ Grubu, temmuz ayı için üretim politikasını görüşecek. Öte yandan, bugünkü toplantı öncesinde bazı OPEC üyelerinin, Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle daha az petrol üretebildiğini ifade ettiği, bundan dolayı Rusya’nın OPEC+ üretim anlaşmasındaki yükümlülüklerinin askıya alınması konusunun değerlendirildiği görülüyor.

Yurt içinde ise, TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak. TCMB, geçen haftaki toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde nisan ayına göre en önemli değişikliklerden biri, Kurul’un”güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edeceğine” dair ifadenin eklenmesi olmuştu. Bir önceki karar metninde ise, ”Kurul’un, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verdiği” ifade edilmişti, bu kapsamda yeni metinde bu yönde ilave tedbirlerin alınacağı belirtilirken, ayrıca kararlılık vurgusu da öne çıkarıldığı görülmekteydi. Kurul, ”fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiğine” ilişkin cümleyi korurken, bu kısımda önceki metne ilave olarak, ”değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağına” ilişkin ifadenin eklendiği gözlenmişti.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 27 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 0,48 milyar USD (bireysel 0,12 milyar USD artış ve kurumsal 0,36 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %57’den %58,2’ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %2,03 artış, YP kredilerde %0,37 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,36 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 27 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 3,5 milyar USD artarak 103,8 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 3,6 milyar USD artarak 13,2 milyar USD’ye yükseldiğini öngörmekteyiz.

 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): 28 Kasım 2017 tarihinde fabrika liman sahasında yeni bir iskele yapımı ile ilgili teşvik belgesi alımı kamuoyu ile paylaşılmıştı. Fizibilite çalışmaları ve pazar analizleri sonrasında ilgili yatırımdan vazgeçilmesine karar verilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket 250mn TL tutarında kredi kullanmıştır.

18 Mayıs 2022 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

İş GYO (ISGYO, Nötr): 01.06.2022 tarihinde İş GYO payları ile ilgili olarak 14,66-14,80 TL fiyat aralığından 363.353 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş Gayrimenkul GYO sermayesindeki Şirket payları %4,39 olmuştur.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında, 01.06.2022 tarihinde pay başına 20,74 TL – 21,04 TL (ağırlıklı ortalama 20,90 TL) fiyat aralığından toplam 500bin TL nominal değerli SAHOL paylarını geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, geri alınan payların toplam nominal değeri 47,1mn TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,31’e ulaşmıştır.

17 Mayıs 2022 Tarihli Sabancı Holding Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Akaryakıt: Uluslararası ürün fiyatlarının yükselmesinin ardından benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 1,22 TL zam ile 26,23 TL’ye çıktı. Motorinin litre fiyatı ise 1,49 zam ile 25,94 TL’ye yükseldi. Kaynak: Bloomberght

Tarım ve Hayvancılık: Et ve Süt Kurumu tarafından kesimi ve satımı yapılan/yaptırılan her bir baş sığır için 2 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yapılan 2 bin 500 TL’lik destek 31 Aralık 2022 tarihine uzatıldı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, Astaş-Yapı ve Yapı Adi Ortaklığı ile İstanbul-Beşiktaş’ta yer alan Etiler Karma Yaşam Projesi kapsamında yapılacak olan inşaat işleri için hazır beton tedarik sözleşmesi imzalamıştır. Proje kapsamında yaklaşık 205mn TL tutarında hazır beton tedarik işi olacaktır.

Ersan Alışveriş Hizmetleri (KIMMR): Şirket, İstanbul’da yer alan kat mülkiyetli taşınmazın depo bağımsız bölümünü yapılan pazarlık sonucunda 6mn TL bedelle satın almıştır.

Kiler GYO (KLGYO): Şirket, Eyüpsultan Belediyesi tarafından yapılan Arsa Satışı İhalesini kazanması sonucu 277mn TL teklif bedeli üzerinden satın alma işlemi gerçekleştirmiştir. 

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket, pay geri alım programı kapsamında 01.06.2022 tarihinde 15,99 – 16,09 TL fiyat aralığından 7.120 adet LKMNH payı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlem ile birlikte Şirket sermayesindeki payları %3,41 sınırına ulaşmıştır.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket, portföyündeki Samsun’da yer alan 22.504,78 m2’lik arsa üzerinde inşa edilecek 10.000 ton fındık depolama kapasiteli 3.622 m2’lik kapalı depolama alanlı lojistik depo yapımı için İnşaat Yapı Ruhsatı almıştır. Söz konusu arsa üzerine inşa edilecek depo, şirketin kiracısı olan Ferrero Fındık ithalat İhracat ve Ticaret A.Ş.’ye Temmuz 2022 tarihine kadar teslim edilecektir.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG): Şirket, güneş enerjisi paneli alanında artan talebi karşılamak üzere Kocaeli’nde yer alan toplamda 10.000 m2’lik işyeri/ fabrika binası ve alanına ilişkin 2 yıl süre ile kiralama sözleşmesi imzalamıştır. Tesisin, Temmuz ayı içerisinde başlayacak deneme üretimlerine paralel olarak günde yaklaşık 2000 adet ve üzeri güneş paneli üretme kapasitesine ulaşacağı açıklanmıştır. Tesis, tam kapasiteye ulaştığında yaklaşık 200 kişiye ilave istihdam sağlayacaktır. 2022 cirosuna katkısının yaklaşık %10 olması beklenmektedir.

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket, 27 Nisan 2022-1 Haziran 2022 tarihleri arasında; 4 yeni mağaza açılışı gerçekleştirmiştir. Açılan bu mağazalar ile birlikte Şirket yurtiçinde 146, yurtdışında 3 olmak üzere toplam 149 mağazaya ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

 

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 124 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 567 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,86 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,83-%2,95 bandında hareketin ardından %2,91 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Vbet giriş - deneme bonusu veren siteler - Marlabet Giriş - Casino siteleri Tipobet Sahabet Deneme bonusu veren siteler Deneme bonusu siteleri SMM Panel - SMM Panel - SMM Panel - Instagram takipçi satın al - Smm Panel - Mariobet
Youtube izlenme satın al - Kocaeli Haberleri - izmir son dakika - gediz elektrik kesintisi - mersin haber - bursa namaz vaktitleri - kaynak makinesi hosting - tiktok izlenme satın al - Mavi tik al - İzmir Haberleri - Pırlanta Yüzük - tercüme bürosu - reels izlenme satın al - Antalya haber -
Baywin - güvenilir bahis siteleri - en iyi casino siteleri Tipobet Giriş casibom casibom jojobet Pusulabet casibom Deneme bonusu veren siteler Marsbahis Bahis Yorum İnternet Bahis Siteleri Bahis Sözlüğü casibom
Konya Haber - Elektronik Sigara - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 - Solgar - Konya Boşanma Avukatı - Kuzey Marmara Otoyolu Lastikçi -